Kraniosakral terapi

KranioSakral terapi är en teknik som kommer från Osteopatin, läran om skelettet.
I England och USA har metoden läkarstatus, den används i sjukvården och är mycket väldokumenterad.

Det var en Amerikansk läkare som hette Still, som redan på 1800-talet upptäckte att skelettet har en mycket större påverkan på oss än vad vi trott. Han upptäckte att i vårt kranium finns en ständig rörelse, en jämn fin rytm som han kallade för den kraniella rytmen.

Kraniosakral terapi är en behandling som vilar på medicinsk grund, dvs på anatomi och fysiologi. När en person har besvär/symtom handlar det om en obalans och i denna behandling assisterar man som terapeut kroppen till att komma i mer balans, på ett mjukt och respektfullt sätt.  När kroppen är i bättre balans kan dess självläkande system/mekanismer jobba på ett mer effektivt sätt och på så vis läka sig själv. Kroppen kan då bättre fungera utifrån sina ursprungsrörelser.

Denna behandling påverkar även den mentala och emotionella aspekterna/ delarna i människan.

Behandlingen påverkar främst fem stora områden: 

Centrala nervsystemet
Ryggmärgsvätskan
De olika hinnorna i hjärnan och ryggraden
(Dura mater, Arachnoidea och Pia mater)
Kraniets ledstrukturer
K
orsbenets rörelse i förhållande till höfterna.

Denna rörelse gör att spinalvätskan (ryggmärgsvätskan), som är den vätska som skyddar hjärna och ryggmärg, pumpas upp och ned i ryggraden.
Den kraniella rytmen upprepas i cykler om 8-12 sammandragningar per minut, den pågår hela livet och påverkar hela kroppen och psyket. Den är helt skild från hjärtpulsen och andningsrytmen. Att återställa den normala kraniella rytmen startar enorma läkningsprocesser.

Då hjärnhinnorna, som omsluter ryggmärgsvätskan, fäster vid olika ben i skallen, ryggraden och bäckenet, så kommer varje puls att ge en mycket subtil rörelse, som fortplantas ut i kroppen via bindväv och muskler. När allt är normalt och i balans i kroppen, finns alltid en subtil grundrörelse, som ska vara där. Finns det däremot obalanser, visar kroppen avvikelser från denna rörelse.

Behandlingen ser väldigt enkel ut. Den sker på en behandlingsbänk med kläderna
på. Glasögon och ibland skärp behöver tas av (pga att man kan behöva känna kotorna). Man håller väldigt lätt handen på ett problemområde. Klientens kropp kommer svara med att mycket subtilt dra ihop sig åt något håll, oftast åt det håll där problemet finns.

Terapeuten följer då mycket mjukt med i den rörelsen som kroppen själv visar att
den vill. Så länge nya rörelser sker, följer man med, med handen, samtidigt som
man hindrar rörelsen att gå tillbaka exakt samma väg som den kom.

Den kraniosakrala behandlingen är verksam på många svårbehandlade tillstånd som Whiplashskador, Huvudvärk och Migrän, Nack-,Höft- och Ryggproblem, muskelspänningar, tinnitus, stressymtom, utbrändhet.

Jag har utbildat mig till KranioSakral Terapeut hos Bröderna Tranbergs.
Mer information finns också att läsa på Kraniosakrala förbundet.

Referenser

" Kraniosakralterapin har gett mig den långvariga smärtlindring jag har letat efter länge för min nacke & rygg.
En annan positiv effekt som jag inte va beredd på av kraniosakralterapin är att min kropp i övrigt känns mer balanserad än förut.
Det har blivit en viktig del för mig & min hälsa, jag är mycket tacksam för den avkoppling & livskvalite jag fått
. "

" KranioSakral har hjälpt mig mot min migrän och huvudvärk! Tack vare den vet jag nu att min nacke är orsaken till värken… Behandlingen är behaglig med mjuka tryck som gör underverk och jag har rekommenderat den till många! "

" Första gången jag kom i kontakt med KS mådde min kropp inge bra. Den var trött och jag hade stora smärtor i nacke, huvud och skuldror. Efter regelbundna behandlingar har jag fått mer ork och lider inte av de smärtor jag hade tidigare. Min kropp är mer avslappnad och jag har börjat njuta av regelbunden motion. "

Läs mer under behandlingar